Ar dera alus ir šokoladas?

Smaližių džiaugsmui, pasaulyje šokolado diena švenčiama ne kartą per metus. Viena iš tokių datų – liepos 11 d., todėl  „Švyturys Brewery“ alaus someljė Jonas Lingys pasakoja apie įdomesnės skonių poros – alaus ir šokolado – suderinamumą.

Derinti maistą ir vyną jau tapo gan nuobodu. Derinti vis įvairesnius patiekalus ir alų taip pat tapo įprasta. Bet derinti alų su šokoladiniais desertais?

Kaip tai daryti pataria „Švyturys Brewery“ alaus someljė Jonas Lingys, o juos išbandyti šokolado dienos proga rekomenduoja šokoladinio pyrago receptą iš vos trijų ingredientų.

1. Atsižvelkite į savo pomėgius – saldumą pabrėžkite arba atsverkite

Kai kurios alaus ir maisto derinime nusistovėjusios taisyklės jau spėjo virsti tradicijomis, bet tai jokiu būdu nereiškia, kad būtina jų laikytis. Visada svarbu atsižvelgti į savo pomėgius, tačiau net remiantis taisyklėmis, prie saldaus šokoladinio deserto alų priderinti gali įvairių skonio potyrių mėgėjai. Čia tinka tiek intensyvus, panašių saldumo ir sodrumo savybių turintis, tiek kontrastą sukuriantis rūgštesnis alus – priklausomai nuo to, kas labiau patinka.

„Saldaus šokoladinio deserto skoniui papildyti rekomenduojamas tamsesnės spalvos ir intensyvesnio aromato karališkasis (Imperial) stautas, tradicinis stautas arba porteris. Toks alus saldesnis, turi daugiau šokoladinio ar karamelinio salyklo, todėl kartu ragaujant desertą atsiskleidžia viena kitą papildančios panašios natos ir poskoniai“, - pataria J. Lingys.

„Priešingu atveju, jei prie saldaus deserto norime atgaivos, saldumą atsverti, tam tinka lambikai arba rūgštūs eliai, kurių rūgštumas kontrastuoja su šokolado saldumu. O jei kontrastui norisi kartumo, galima rinktis IPA stiliaus alų, deserto saldumą sušvelninantį apynių kartumu.“

2. Gėrimo rūšį derinkite su deserto ingredientais

Alaus ir šokoladinių desertų derinimo rezultatas priklauso ne tik nuo pomėgio ir noro pastiprinti ar atsverti saldumą, bet ir deserto sudedamųjų dalių. Pavyzdžiui, jei desertas pagamintas iš kiek kartesnio juodojo šokolado, taip pat kartokas stautas ar porteris išlaikys derinio balansą. Tačiau prie vaisinių deserto pagardų priderintas rūgštus alus gali iššaukti priešingą efektą.

„Patariu atkreipti dėmesį į deserto sudedamąsias dalis, ne tik derinti alų pagal pomėgį. Sakykime, jei ragaujame šokoladinį keksą su vyšnia ant viršaus, o šalia pasirenkame rūgštų elį, jis gali paryškinti šį deserto poskonį. Bet jei desertui patiektas labiau vaisinis pyragas, derinys su rūgščiu alumi gali būti nebelabai malonus. Svarbu atkreipti dėmesį, kokie yra deserto akcentai. Tačiau tinkamų derinių paieškos ir atradimų kelias labai įdomus“, - pasakoja „Švyturys Brewery“ alaus someljė.

3. Tinkama temperatūra ir taurė padės išryškinti derinio poskonius

Prie šokoladinio deserto pasirinktas stautas ar porteris turėtų būti geriami šiltesnės temperatūros, kadangi taip geriau atsiskleidžia aludarių sukurtas aromatas. O pasirinkus lambiką ar IPA alų, priešingai – žemesnė temperatūra „suvaldo“ kai kuriuos stiprius, mielių sukurtus kvapus.

„Didelio skirtumo, pats desertas karštas ar šaltas, iš esmės nėra. Bet kalbant apie alų, kuo jis intensyvesnis, tuo turėtų būti šiltesnis – stautą ar porterį rekomenduočiau gurkšnoti kambario temperatūros, kad atsiskleistų tam tikros iš salyklo atsiradusios šokoladinės ar karamelinės natos, kurios pabrėš deserto skonį. Tuo tarpu pagal prieš tai aptartas charakteristikas prie deserto pasirinkus lambiką, jį reikėtų atšaldyti, kad ne taip jaustųsi laukinių mielių sukurti kvapai. Abiem atvejais, alui pateikti rinkčiausi į viršų siaurėjančią taurę, primenančią tulpės formą. Tokia taurė pabrėžia aromatą, o taip pat ir suteikia ekspertiškumo ir rafinuotumo jausmą, kuris dar pastiprina visą deserto valgymo ritualą“, - rekomenduoja J. Lingys.

Minimalių pastangų receptas atšvęsti šokolado dieną namuose

Norint išbandyti žinias ir alaus derinį su šokoladu namuose, „Švyturys Brewery“ alaus someljė rekomenduoja rinktis „šlapią“ šokoladinį pyragą arba šokoladinius putėsius, o prie deserto pateikti intensyvaus skonio stautą arba rūgštesnį elį.

„Pirmą kartą pateikiant tokį derinį namuose, rinkčiausi sodrų šokoladinį desertą be ryškių kitų skonių akcentų. Pavyzdžiui, minkštą ir drėgną šokoladinį pyragą ar suflė, kurie turi tik vieną intensyvią natą – saldumą. Šalia tiks tiek saldesni stautai ar porteriai, tiek rūgštesni lambikai, taip nerizikuosite persistengti su skonių balansu“, - pataria J. Lingys.

Pradedantiesiems alaus ir maisto derinimo ekspertams „Švyturys Brewery“ rekomenduoja paprastą šokoladinio pyrago receptą iš vos 3 ingredientų.

Jums reikės:

6 kiaušinių

3 plytelių mėgstamo šokolado

100 g sviesto

Gaminimas:

1. Ištirpinkite sviestą kartu su šokoladu.

2. Atskirkite kiaušinių trynius nuo baltymų, atskirai išplakite elektriniu plaktuvu.

3. Sumaišykite šokoladą su trynių plakiniu ir atsargiai dalimis įmaišykite kiaušinių baltymus.

4. Patepus kepimo skardą sviestu, supilkite tešlą ir kepkite iki 175 laipsnių įkaitintoje orkaitėje 30-40 min.

alus šokoladas šokoladadiena maistoderinimas alausiršokoladopyragas
Jei pastebėjote klaidą, pažymėkite reikalingą tekstą ir spauskite Ctrl+Enter, kad pranešti apie tai redakcijai.
Aš rekomenduoju
Rekomendacijų nėra

Komentarai

Komentarai skirti bendrauti ir aptarti įmonės ar renginio ypatybes, taip pat išsiaiškinti įdomius klausimus apie tai.

Laisvalaikis
Lapkričio 22 d. pirmąkart Lietuvoje koncertuosiantis garsus vokiečių pianistas Niklas Paschburg naujausiame vaizdo klipe atgaivino kultiniu vadinamą riedlenčių sporto filmą. Muzikantas naujo singlo „Anew“ vaizdo klipe panaudojo ištraukas iš 1962 m. išleistos riedlenčių populiarinimui skirtos juostos „America’s Newest Sports“. Originalaus filmo, kurį nufilmavo dokumentinių filmų režisierius Bruce Brown, trukmė yra 11 min., todėl kuriant N. Paschburg video j...
Laisvalaikis
Tamsus alus ir juodųjų serbentų pyragas? O gal kvietinis alus ir „Pana Cotta“? Tokie deriniai daugeliui gali pasirodyti neįprasti, tačiau jie nustebins naujais patyrimais. Prie tinkamos alaus rūšies galima priderinti įvairų maistą, tereikia atrasti harmoniją tarp šių dviejų dalykų. „Jei saldumynus galima derinti su padažais, obuolių pyragą –su plombyru, tad ir alus gali derėti su desertais. Derinimui svarbu parinkti produktus, kurie padeda atskleisti viena...
Laisvalaikis
Po ilgo laiko – nauja lietuviška daina „Liūdnos akys“. Pirmą kartą – toks magiškas ir tiek daug jėgų pareikalavęs vaizdo klipas. Su dviem geromis naujienomis grupė „Garbanotas“ žengia į paskutinį rudens mėnesį. Trečia, svarbiausia – gruodžio mėnesį kolektyvas išleidžia pirmąjį vien lietuviškų dainų albumą „Paskutinė saulė“.  „Prieš tris metus sėdėjau vienoje Vilniaus kavinių, nusiminęs, nes, matyt, svarsčiau kažkokias ateities vizijas. Kaip kažką pasakyti...
Sportas
Ketvirtadienį Vilniuje startavusiame „Turkish Airlines Baltic Challenge Cup“ turnyre dramatišką pergalę po baudinių serijos iškovojo Lietuvos nacionalinė rinktinė.   Per plauką nuo pergalės per pagrindinį laiką buvę lietuviai galiausiai buvo priversti žaisti pratęsimą, tačiau nepalūžo ir iškovojo pirmąją naujojo trenerio Danielio Lacroix pergalę su Lietuvos rinktine – Japonijos rinktinę įveikę po baudinių serijos – 3:2.   Pirmasis kėlinys sėkmingesnis buvo...
Sportas
Lapkričio 8-11 dienomis Vilniuje įvyks karščiausias metų ledo ritulio renginys – „Turkish Airlines Baltic Challenge Cup“ turnyras, kuriame Lietuvos nacionalinė ledo ritulio rinktinė pradės naująjį savo istorijos etapą. Vilniaus „Pramogų“ arenoje įvyksiantis renginys šiemet bus gerokai pasikeitęs – puikiai žinomus rėmėjus pritraukęs Baltijos šalių rengiamas turnyras turės šešias dalyves, kurios varžysis dvejose grupėse. Iš viso per keturias dienas ledo ritu...
Įvykiai
Eidamas 69 metus antradienį mirė teatro ir kino aktorius Arūnas Storpirštis. Pranešama, kad aktorius sirgo, bet dirbo iki paskutinės dienos. Užuojautas šeimai ir artimiesiems jau pareiškė šalies Prezidentė, Premjeras ir Seimo Pirmininkas.
Transportas
Latvijos oro linijų bendrovė „airBaltic“ reikšmingai atnaujino savo lojalumo programą PINS, pristatydama naują paslaugą „airBaltic“ lojalumo klubą, pritaikytą skirtingiems klientų poreikiams. Naujoji skaitmeninė platforma teiks papildomus pasiūlymus klientams, kurie lėktuvu keliauja vos keletą kartų per metus.  „PINS lojalumo programa buvo gerai įvertinta Baltijos šalyse ir Suomijoje, kur prie jos prisijungė virš 2,4 mln. vartotojų. Mobilioji PINS programa...
Įvykiai
Seimo Aplinkos apsaugos komiteto pirmininkas Kęstutis Mažeika kartu su kitais Seimo nariais registruoja Gyvūnų gerovės ir apsaugos įstatymo pataisas, kuriomis siekiama išspręsti sisteminį naminių gyvūnų ženklinimo poreikį. Tai padės išvengti problemų, kurias sukelia neatsakingi gyvūnų augintojai, nelegalūs daugintojai ar pardavėjai. „Siūlome, kad kates ir šunis būtų privaloma ženklinti poodinėmis mikroschemomis, o jų registravimą ir ženklinimą organizuotų...
Kultūra
2018 m. lapkričio 15 d. Vilniaus mažasis teatras kviečia į spektaklį „Maskaradas“, kuris pirmą kartą bus vaidinamas naujoje erdvėje – Compensa koncertų salėje, Vilniuje. Tai spektaklis, pritraukiantis pilnas žiūrovų sales, išliekantis amžinai aktualus, jaudinantis, gydantis sielą. Šis, kaip ir dauguma kitų Vilniaus mažojo teatro spektaklių, yra apie siekį gyventi kitaip. „Norisi, bet neišeina: arba gyvenimas per trumpas, arba pernelyg daug smūgių, arba per...