Šių laikų aludarystė: išsivysčiusi vartojimo kultūra ir galimybė gyventojams prisidėti prie muziejaus kūrimo

Liko vos pora mėnesių iki rekonstruotos „Švyturys Brewery“ alaus daryklos atidarymo, kurio jau laukia daugelis alaus meistrystės entuziastų. Kai kurie iš jų ten ras eksponatų iš savo asmeninių kolekcijų – darykla kurį laiką ragino Lietuvos gyventojus pasidalinti aludarystės istorijos faktus atspindinčiais daiktais. Šį kartą paieška užbaigiama kviečiant pasidalinti naująjį gėrimo vartojimo supratimą atspindinčiais eksponatais.

Aludarystė šiame amžiuje demonstruoja aukščiausius kokybės standartus ir inovatyvias idėjas. Paplito seniau negirdėta alaus vartojimo kultūros sąvoka, naujame pavidale sugrįžo senosios tradicijos, žmonės išmoko tinkamai alų pateikti ir derinti su maistu.

Alaus meistrystės entuziastai kviečiami ne tik patenkinti smalsumą apsilankant aludarystės įdomybių ekspozicijoje, bet ir prisidėti prie jos sukūrimo. Atsiliepti kviečiami žmonės, savo asmeninėse kolekcijose laikantys naująsias daryklos taures, reljefinius butelius, įdomiausias šių laikų etiketes ir kitus galimus eksponatus.

O norintys geriau suprasti šiuolaikinę alaus kultūrą turėtų žinoti kelis faktus, iš esmės pakeitusius aludarystės ir gėrimo vartojimo sampratą.

Aludarystės tradicijoms pradėti kelti iššūkiai

Pasibaigus sovietmečiui, aludarystė Lietuvoje dar labiau suklestėjo. Alaus daryklos, virusios pasterizuotą alų, vėl atsigręžė į senąsias, dar prieš sovietinius laikus gyvavusias gamybos tradicijas. 1995 m. Lietuvos aludariai nuėjo ekstra mylią ir, baruose pradėję teikti pilstomą alų, paneigė tuo metu gajų mitą, kad į barus jis turi būti teikiamas tik pasterizuotas. Tai pavyko padaryti pasitelkus inovacijas aludarystės technologijose, kurios leido išlaikyti nepasterizuotą alų šviežią net keliasdešimt kartų ilgiau – iki šešių mėnesių! Nors dabar tai skamba įprastai, tuomet buvo didelis pasiekimas.

Alaus vartojimo kultūrą Lietuvoje pakeitė ir „craft“ alus, pasižymintis savo dvilypiškumu. Jis išsiskiria tuo, kad nors yra verdamas tradicinėmis alaus gamybos technologijomis, tuo pačiu ir prieštarauja tradiciniam alaus skoniui. Dėl šios priežasties jis kartais pavadinamas maištininkų ir taisyklių laužytojų gėrimu, kuriuo pirmiausia siekiama išmokyti alų ne gerti, o ragauti.

Alų galima priderinti prie bet kokio patiekalo

XXI amžiuje vienas iš seniausių gėrimų istorijoje gavo ilgai lauktą pripažinimą ir net virtuvės šefų akyse praktiškai tapo lygiaverčiu maistui produktu. Dar neseniai aludarių atrastos maisto su alumi derinimo taisyklės jau spėjo virsti tradicijomis, kadangi dėl daugybės skirtingų alaus rūšių ir skonių, jis tinka prie bet kokio patiekalo – nesvarbu, ar tai jautienos kepsnys, ar lengvas desertas. Derinant alų su maistu galima pabrėžti patiekalo skoninius akcentus arba juos papildyti ir kitomis savybėmis. Kitu atveju, siekiama skonį „atsverti“ arba atgaivinti gomurį ir pasiruošti naujiems skonio pojūčiams.

Lengvas alus, pavyzdžiui, kvietinis arba lageris, yra rūgštesnis ir gaivesnis, todėl tinka prie lengvų ir sūresnių ar aštresnių patiekalų – salotų, minkštų sūrių, žuvies ar jūros gėrybių patiekalų. Taip pat su sodraus ir intensyvaus skonio maistu, pavyzdžiui, raudonos mėsos patiekalais, rūkyta mėsa, kietaisiais sūriais ar šokoladiniu desertu, derinamas sodrus, tvirtumo ir saldumo savybių turintis tamsus alus.

Alaus pateikimas – irgi svarbu

Išsivysčiusią alaus kultūrą parodo ir taurių formų, kuriose patiekiamas alus, gausa. Jei seniau alus buvo pilstomas į vienodus, storo stiklo bokalus, tai dabar baruose galima pamatyti dešimtis skirtingų formų stiklo taurių. Tai nėra tik dar vienas alaus gamintojų bandymas išsiskirti – tam tikra taurės forma padeda išryškinti išskirtines jo savybes bei atskleisti gėrimo skonį.

Pavyzdžiui, į viršų siaurėjanti taurė leidžia sulaikyti gėrimo kvapą ir jį dar labiau „suaštrinti“, todėl į tokias taures geriausia pilstyti sunkesnį, aromatingą elį. Aukšta ir šiek tiek platėjanti viršuje taurė geriau išlaiko putą, todėl labai tinka pilsneriams ir šviesiems lageriams.

Nors bokalai vis dar populiarūs dėl savo patogumo, jie negali perteikti išskirtinio alaus skonio ar aromato. Todėl pirmą kartą ragaujamą alų visuomet rekomenduojama gerti iš jam pritaikytos taurės.

Tam tikrų alaus savybių atsiskleidimui reikšmę turi ir temperatūra, kurioje yra laikomas alus. Pavyzdžiui, tamsų alų rekomenduojama laikyti šiek tiek aukštesnėje temperatūroje, nes ji leidžia atsiskleisti tamsiame aluje esantiems kavos, deginto salyklo, šokolado aromatams.

Gyventojai kviečiami prisidėti kuriant originalią ekspoziciją

„Švyturys Brewery“ alaus darykloje veiks aludarystės istorijos įdomybių ekspozicija, kurią užbaigs naująją alaus vartojimo kultūrą atspindintys daiktai. Lietuvos gyventojai, iš seniau namuose turintys ne tik šios daryklos alaus taurių ir reljefinių butelių, bet ir kitų įdomių eksponatų, kviečiami jais pasidalinti ir Lietuvos aludarystės istorijoje įsiamžinti kaip originalaus muziejaus kūrėjai.

Dėl turimų eksponatų kreiptis:

BVRG Burson-Marsteller

Goda Diečkutė, [email protected]

Mob.: +370 685 12801

alausdarykla aludarystėsekspozicija ŠvyturysBrewery
Jei pastebėjote klaidą, pažymėkite reikalingą tekstą ir spauskite Ctrl+Enter, kad pranešti apie tai redakcijai.
Aš rekomenduoju
Rekomendacijų nėra

Komentarai

Komentarai skirti bendrauti ir aptarti įmonės ar renginio ypatybes, taip pat išsiaiškinti įdomius klausimus apie tai.

Įvykiai
Daugiau kaip 40 Lietuvos profesinių sąjungų vieningai skelbia palaikymą mokytojams ir rengia masinę protesto akciją „Paskutinis skambutis“. Sekmadienį, 14 valandą numatomos eitynės ir protesto mitingas prie Vyriausybės. Su mokytojais ir už mokytojus. Šia akcija norima parodyti, kad pedagogai yra ne vieni ir  visuomenė solidarizuojasi su mokytojais ir kad  kiekvieno mokytojo reikalas tampa bendru reikalu.  14 valandą gyva žmonių grandine susikabins rankomis...
Įvykiai
Gruodžio 3 d. Lietuvos nacionalinėje filharmonijoje vyko padėkos vakaras, į kurį  susirinko daugiau nei keturi šimtai savanorių iš visos Lietuvos, paskyrusių savo laiko Lietuvai – įvairioms savanorystės veikloms. Filharmonijoje vyko vieno iš kertinių valstybės atkūrimo šimtmečio projektų „Šimtmečio dovanos“ finalinis renginys. Vos kiek daugiau nei prieš metus startavęs „Šimtmečio dovanų“ projektas suvienijo daugiau nei 400 000 žmonių, kurie Lietuvai padova...
Gamta
„Pastarąjį dešimtmetį Kalėdos daug dažniau būna su lietumi nei su sniegu. Aš sakyčiau, kad labiau reikėtų tikėtis Kalėdų be sniego“, – portalui LRT.lt sako VU Geomokslų instituto jaunesnysis mokslo darbuotojas, klimatologas Justinas Kilpys. Kad per šventės galėsime džiaugtis sniegu, negarantuoja ir etnologas Libertas Klimka, kuris dar rudenį pasinaudojo liaudies išmintimi ir nuspėjo, kad žiema bus be didesnių šalčių.  Galimi staigūs svyravimai ir Kalėdos b...
Laisvalaikis
Pastaraisiais metais nuolat augantis vergų skaičius rodo, kad visuotinės žmogaus teisių deklaracijos skelbimai dėl vergovės ir prekybos žmonėmis uždraudimo gali virsti tuščiu garsu, jei tokiems reiškiniams nebus aktyviai priešinamasi. Tai, kad dabar nemažai civilizuoto pasaulio žmonių džiaugiasi laisve, yra didelis, neseniai iškovotas laimėjimas, dalinė pergalė prieš vieną nemaloniausių ir seniausių institucijų – vergovę. Ji buvo žinoma visuose žemynuose (...
Laisvalaikis
Į Lietuvą, Vilniaus „Siemens“ areną, pirmą kartą atvykstančios trupės „The Illusionists“ magas portugalas Luis de Matos vadinamas Magijos meistru. Jis magijos klasikos ekspertas, sukaupęs daugiau nei 5 tūkst. magijos knygų, parašytų nuo XVI a., biblioteką ir pelnęs ne vieną dešimtį garbių apdovanojimų. Per futbolo stadiono Porto mieste, Portugalijoje, atidarymą jis vienu metu pradangino 52 001 šilkinę nosinaitę ir pateko į Gineso rekordų istoriją. „Aš esu...
Laisvalaikis
Atvėsus orams ir užšalus sekliesiems šalies vandens telkiniams, aplinkosaugininkai primena žvejams mėgėjams, kad privalu laikytis žvejybos ant ledo reikalavimų ir elgtis atsakingai. Artimiausiomis dienomis, kaip praneša Lietuvos hidrometeorologijos tarnyba prie Aplinkos ministerijos (LHMT), ledo danga jau susidarys ir vidutinio gylio ežeruose. Ledas laikomas nesaugiu, jeigu yra plonesnis nei 7 cm. Jis formuojasi nuo priekrantės zonos, todėl yra saugus tik...
Įvykiai
Vilniaus apygardos teismas 2018 m. lapkričio 28 d. priėmė nutartį civilinėje byloje, kurioje nagrinėjo UAB „Small Planet Airlines" vadovo prašymą dėl restruktūrizavimo bylos iškėlimo įmonei. Spręsdamas klausimą dėl restruktūrizavimo bylos iškėlimo, teismas vertino įmonės pateiktus restruktūrizavimo plano metmenis, teikiamus finansinę padėtį pagrindžiančius dokumentus, taip pat - įmonės mokumą ir veiklos tęstinumą. Teismas nustatė, kad bendrovė, turėdama te...
Laisvalaikis
Jokių patvirtintų žinių apie Šv. Kotrynos asmenybės istoriškumą nėra. Anot legendos, ji turėjo būti gimusi ir gyvenusi Aleksandrijos mieste Egipte III a. pb. − IV a. pr. Tyrinėtojas Joseph Simon Assemani (1687–1768) siejo ją su istorine kilminga Aleksandrijos moterimi, kuriai buvo pasiūlyta tapti imperatoriaus Maksentijaus meiluže, tačiau jinai atsisakė. Po to buvo persekiota imperatoriaus, jos turtas konfiskuotas, pati ištremta. Rufinas Akvilietis ją vadi...
Įvykiai
„Tele2“ Išankstinio mokėjimo paslaugos „Pildyk“ reklama, pristatanti neribotą internetą naktimis ir savaitgaliais, laimėjo tarptautinio kūrybingumo festivalyje „Epica Awards“. Bronzą šiame konkurse iškovoti padėjo drakonas, menamai pagamintas iš tualetinio popieriaus. Abejingų nepaliko išskirtinė iliustracija „Žaidėme su mintimi, pagrįsta įžvalga, jog daug žmonių turi įprotį į tualetą neštis telefoną ir naršyti internete. Jei gigabaitai baigiasi, naršymą t...