Naujas požiūris į tradicijas: Rumšiškėse pristatyti trispalviai blynai

Vasario10 dieną Rumšiškėse praūžė Užgavėnių šventė, kurioje lankytojai ne tik galėjo prisidėti prie žiemos varymo iš kiemo pramogų, bet ir paraugauti trispalvių blynų. Gausus blynų ragautojų būrys patvirtino, kad blynai – lietuvių mėgstamas valgis. Pasak maisto tinklaraštininkės Astos Černės, modernėjantys receptai, atsižvelgiant į sveiką gyvenseną, rodo, kad blynai iš lietuvių virtuvės niekur nedingsta. O drauge tai ir puiki priemonė atšvęsti valstybės atkūrimo100-metį.

Pasak etnologų, blynų valgymas Užgavėnių metu siekia apeiginius Saulės ritualus, kai paskutinės sočios vakarienės metu buvo palydima žiema ir pasitinkamas pavasaris. Šiandien jie dažniau jie ruošiami kaip šeimos patiekalas ir toliau nepraranda populiarumos ir reikšmės.

Sveikesni blynai be didelių pastangų

Maisto blogo „Saulėta virtuvė“ autorės Astos Černės manymu, blynai – tai šiltus prisiminimus žadinantis patiekalas. Nors sveika gyvensena į autorės šeimą atkeliavo drauge su kūdikio gimimu, maisto blogerė teigia, kad svarbiausia išlaikyti balansą. Todėl šio valgio iš savo raciono neišmeta. Autorė su skaitytojais neretai dalijasi sveikesniais produktais praturtintų blynų receptais. Blynai jų šeimoje – tai brangios akimirkos drauge.

„Po vaikelio gimimo šeimoje į mitybą stengiamės žvelgti sąmoningai, todėl greta išaugusio dėmesio sveikesnei mitybai, suprantame ir tai, kad gyvenime reikalingi ir tortai, ir blynai. Taip į mūsų rutiną sekmadieniais atkeliavo blynų kepimo tradicija. Juos kepame nesilaikydami griežtos sveikos mitybos piramidės, tačiau stengiamės išlaikyti balansą. Tradicinius ingredientus keičiame, papildome sveikesniais produktais.

Naudojame kvietinius miltus, tačiau dalį jų kartais keičiame iki miltų sumaltomis avižomis ar avižiniais dribsniais. Kepimui renkamės kokosų aliejų, pieno produktus be laktozės, įmaišome sveikesnių ingredientų kaip sėklos, linų sėmenys, kokosų drožlės. Praktikuojame savų uogų šaldymą žiemai. Tai lyg sveikesni pasirinkimai be kraštutinumo“, - teigia pašnekovė.

A. Černė paįvairinimui siūlo išmėginti blynų kepimą orkaitėje, nes tai nekasdienis, bet lengvai paruošiamas ir greitas variantas. Maisto blogerė sako, kad reikia standartinės blynų tešlos, kurią pilame į kepimo formą. Kad blynai būtų sultingesni, puresni, būtina pridėti vaisių, pavyzdžiui, obuolių, sezono metu persikų, nektarinų. Tai yra geras pasirinkimas tuomet, kai stovėti prie keptuvės nėra laiko.

Modernūs receptai iš prisiminimų

Blynus kepti galima ir iš daržovių – cukinijų, burokėlių, brokolinių, žiedinių ar baltojo gūžinio kopūsto bei daugelio kitų įvairių daržovių. Šie receptai į A. Černės virtuvę atkeliavo iš vaikystės prisiminimų. Nors receptūra ar ingredientai modernėja, pasak pašnekovės, blynų valgymas daugelio atmintyje iškyla kaip šilti vaikystės prisiminimai, kuriuos norisi perduoti ir savo vaikams.

„Maistas, mano manymu, yra susijęs su emocijomis ir prisiminimais. Manau, kad blynai – ypatingai emocijas keliantis valgis. Aš pati, kaip ir neabejoju daugelis žmonių, prisimenu vaikystėje mamos ar močiutės pusryčiams kepamus blynus. Blynai savyje neša žinutę apie jaukų laiką su šeima. Ir savo šeimose norisi kurti prisiminimus, kurie ateityje žadintų nostalgiją mūsų vaikams. Tai nejučiomis perduodama tradicija iš kartos į kartą. Mūsų namuose tai yra vienas iš jaukių ritualų, kai visi susiburiame prie stalo. Blynais nedažnai vaišiname savo svečius, todėl šiais laikais jie tapo šeimos valgiu“, – blynų tradicijomis dalijasi pašnekovė.

Jie gali būti ir trispalviai!

Kodėl pusryčiai negali žaismingai priminti ir apie brangias valstybines sukaktis? Mintis, paruošti trispalvius blynų mišinius, gimė „Malsenos“ komandai. Juos išbandyti galės kiekvienas, norintis originaliai paminėti valstybės atkūrimo 100-tį.

„Mums, kaip lietuviškai įmonei, svarbu grąžinti lietuviškas tradicijas į šeimas per gaminimą kartu, žaismingesnę, sveikesnę mitybą, dėmesį savo vaikams. Todėl pagalvojome, kodėl toks pusryčių patiekalas, kaip blynai negalėtų asocijuotis ir su istorine mūsų valstybės patirtimi. Tai puiki priemonė sužadinti vaikų smalsumą, kitaip papasakoti apie valstybės simbolius ir tradicijas. Su šia idėja prisidėjome prie visuotinai inicijuoto Lietuvos Nepriklausomybės atkūrimo 100-mečio projekto.

Taip pat daržovių nemėgstančių vaikų tėvams trispalviai blynai yra puiki išeitis savo atžalas sudominti ir paskatinti jų paragauti kita forma. Mat norėdami gaminti sveikatai palankesnius produktus, blynus nudažėme natūraliomis spalvomis. Eksperimentų būdu rinkomės daržovinius produktus, kurie tiktų reikalingoms spalvoms išgauti. Raudonai spalvai pasirinkome burokėlius, žaliai – špinatus, o geltonai – morką ir ciberžolę. Šie ingredientai blynams suteikia ir švelnaus daržovinio poskonio“, – apie idėjos užuomazgas pasakoja „Malsena“ rinkodaros vadovė K. Migonė.

Pozityvus požiūris į šventes

Trispalviai blynai pristatyti ir per Užgavėnių šventę Rumšiškėse, kur „Malsena“ atstovai tai pat pastebi visuotinį pozityvumą ir besikeičiantį požiūrį į valstybines šventes. Žmonės vis dažniau renkasi jas minėti žaismingai ir originaliai.

„Socialiniuose tinkluose vykdome akciją, kurios metu iš trispalvių blynų dėliojame istorinius faktus. Matydami sekėjų reakcijas į valstybės šimtmečio minėjimo žaidimus, suprantame, kad tai jiems svarbu. Šiemet džiaugiamės visuotiniu pozityviu požiūriu į valstybinių švenčių šventimą. Juntamas labai teigiamas pasididžiavimas savo tauta ir noras švęsti linksmai“, – teigė K. Migonė.

blynai, užgavėnės, Rumšiškės
Jei pastebėjote klaidą, pažymėkite reikalingą tekstą ir spauskite Ctrl+Enter, kad pranešti apie tai redakcijai.
Aš rekomenduoju
Rekomendacijų nėra

Komentarai

Komentarai skirti bendrauti ir aptarti įmonės ar renginio ypatybes, taip pat išsiaiškinti įdomius klausimus apie tai.

Įvykiai
Bent kartą per metus namų interjero pokyčius inicijuoja 30 proc. šalies gyventojų, o pirmenybę teikia skandinaviškam interjero stiliui. Tokius rezultatus atskleidė parodos „Baldai. Dizainas. Interjeras“ lankytojų apklausa. Specialistų teigimu, tai rodo, kad vis dažniau namus įsirenkame ir įsirengiame ne visam gyvenimui, tampame mobilesni ir jaučiamės ekonomiškai saugesni. Vieni namai ne visam gyvenimui Parodų ir kongresų centre „Litexpo“ jau 24-tą kartą vy...
Nuotraukų albumas
Jau keletą dešimtmečių vietiniai stengiasi paversti Koh Talu gamtos sanatorija. Jiems puikiai sekasi, ne veltui vienos rečiausių vėžlių rūšies patelės šioje saloje pasirinko dėti kiaušinius. Gyvūnijos išsaugojimu rūpinasi ne tik vietiniai, bet ir turistai, kurių į salą kol kas užklysta tik vienas kitas. Jų teigimu, jei esate matę filmą „The Beach“, atskleidusį laukinę Tailando pusę, ir svajojote pasijausti jo herojumi, tai padaryti tikrai galėsite Koh Talu...
Įvykiai
Rinkodaros specialistė, muzikantė, įvairių projektų dalyvė ir iniciatorė Dovilė Filmanavičiūtė atvirai sako: „Nenorėtumėte pamatyti, kaip atrodo namai po mano kulinarinių žygių.“ O kažkam visa tai dar reikia ir sutvarkyti... Kaip įžymybės namuose dalijamasi buities darbais, kad jie visi neužgriūtų ant moters pečių?   Nepasiduokite, merginos! Šiemet Tarptautinė socialinių apklausų programa (angl. International Social Survey Programme) paskelbė tyrimo, kurio...
Laisvalaikis
Lysvėms bei parduotuvių lentynoms puošiantis gausiu sezoninių daržovių derliumi, verta išmėginti naujus patiekalų receptus, kuriais nustebinsite šeimos narius ir svečius.  Ne viena mitybos filosofija kalba apie tai, jog valgyti atsižvelgiant į sezoniškumą, kokie vaisiai ir daržovės tuo metu dera, yra kartu ir sveika, ir nebrangu. Toks mitybos principas ypač aktualus šiuo metu, kai šviežių, maistinės vertės atžvilgiu vertingiausių, o ir nebrangių, mažiau ne...
Įvykiai
Spalio 13 d. 14 val. Trakuose, greta bažnyčios oficialiai atidaromas pirmas Lietuvoje skulptūrų iš šokolado muziejus, kuriame eksponuojama daugiau nei šimtas per pastaruosius metus meistrų sukurtų skulptūrų. Apie 200 kvadratinių metrų erdvę šiuo metu užimanti kultūros įstaiga ketina plėstis ir ateityje tapti vienu iš trijų stipriausių šokolado muziejų pasaulyje.  Šventės metu svečiai galės pasidžiaugti ir dar vienu unikaliu įvykiu – iš arti bus galima apži...
Įvykiai
Antrąjį spalio penktadienį daugelyje šalių švenčiama Pasaulinė kiaušinių diena. Tuo tarpu Lietuvoje ši šventė ne tik nešvenčiama, lietuviškai apie Kiaušinių dieną girdėjęs nėra net didžiausias XXI-ojo amžiaus visažinis „Google“. Skeptikai atsakytų: turime Velykas su puikiausiomis margučių tradicijomis, ir to užtenka. Kiti gi vis dar vadovaujasi senomis žiniomis, kad pamėgę kiaušinius, užteršime organizmą bloguoju cholesteroliu, nors moksliškai įrodyta, kad...
Sveikata
Populiarėjant sveikos mitybos tendencijoms ir žmonėms vis labiau rūpinantis, ką deda į lėkštę, vis dažniau atsigręžiama į vieną iš pagrindinių patiekalų – košę. Jau rytoj bus minima pasaulinė košės diena, tad šis patiekalas ir jo maistinė vertė dabar aptariama kaip niekada garsiai. Gydytoja dietologė Justė Parnarauskienė teigia, kad būtent košė galėtų tapti sprendimu daugeliui šiandien taip dažnai keliamų klausimų dėl visavertės vaikų mitybos. Tačiau prie...
Laisvalaikis
Spal į žuvis lydės tik viena planeta – Cerera, ji padės susidoroti su iškilusiomis problemomis. Neatidėliokite jų, pasitikėkite savo jėgomis. Kartais pakliūsite į nepatogias situacijas, tačiau išlikite optimiška(s) ir viską įveiksite. Jeigu norite permainų, atkakliai ir nuosekliai siekite savo tikslo. Stenkitės gyvenime išlaikyti pusiausvyrą – jeigu daug sėdite būtinai užsiimkite aktyvia veikla. Šiuo metu geriausią sprendimą galite rasti tik jūs pats, todė...
Laisvalaikis
Spalį vandeniams palankus Neptūnas ir Marsas.  Šiuo metu ypač svarbu ugdyti pasitikėjimą savimi ir pozityvų požiūrį, tai padės įveikti visus sunkumus. Todėl, geriau nesiimkite tų užduočių, kur nepasitikite savimi ar abejojate savo sėkme. Asmeniniame gyvenime permainų nenusimato. Žvaigždės rekomenduoja dalyvauti įvairiuose ranginiuose – draugų vestuvėse, metinėse, darbo vakarėliuose. Jeigu pats planuojate kažkokią veiklą, stenkitės būti dėmesio centre. Spal...