2017-ųjų maisto tendencijos: daržovės, kruopos ir jautiena

Lietuvių mitybos įpročiai vis dar atsilieka nuo pasaulinių tendencijų, tačiau specialistai pripažįsta, kad ir čia jau prigyja svetur paplitusios gastronominės mados – žmonės darosi drąsesni ir išrankesni, norima kokybiškų ir natūralių produktų. „Biovela Group“ maisto specialistas Lukas Semeževičius pabrėžia, kad Lietuvoje įsitvirtina Vakarų šalių požiūris, kai maistas – vėl tarsi vaistas ir šis požiūris atsispindi maisto tendencijų prognozuotojų įžvalgose bei mitybos specialistų rekomendacijose.

Pasaulinę maisto rinką šiais metais valdo dvi didžiosios tendencijos. Pirmoji jų – vietinės natūralios produkcijos iškilimas: prekybos centruose pirkėjai ieško šalyje užaugintų gyvulių mėsos, mažų vietos ūkininkų tiekiamų daržovių, prieskonių ir vaisių. Antroji – sveikatingumo linija, siekiant rinktis sveikus produktus, ribojant riebaus, saldaus ir sūraus maisto suvartojimą, įvairinant racioną. Taip pirkinių krepšelyje atsiduria „pamirštos“ kruopos, įvairios sėklos ir jautienos gaminiai. Praėjo laikai, kai žmonės masiškai ieškojo dirbtinių skonių ir aromatų bei tobulos formos gaminių – į gastronomijos sceną atkeliavo natūralūs skoniai ir iš pirmo žvilgsnio netaisyklingų formų produktai.

Pasak L. Semeževičiaus, nauja karta Z supranta maisto vertę ir vertina produktų kokybę bei natūralumą, kaip nė viena karta iki šiol, nes jiems maistas – sveikatos šaltinis. Todėl parduotuvėse itin paklausi mažo rūgštingumo, natūraliai savo sultyse brandinta ir pašaliniais ingredientais neapdorota jautiena, vietinių ūkininkų ekologiškai augintos daržovės ir sveiki pilno grūdo gaminiai.

„Pasaulio maisto tendencijų prognozuotojai 2016–2017 m. įprastą mitybą apverčia atvirkščiai ir tai, kas dar vakar atrodė neįprasta, kitais metais atrodys savaime suprantama. Pavyzdžiui, jeigu anksčiau jautiena buvo skirstoma tarsi į tris kategorijas – išpjova, kumpis ir kitos mėsos dalys, – kurių nevalia tarpusavyje maišyti, kitais metais bus beveik garbės reikalas išradingai paruošti visas jautienos dalis. Mėsos brandinimas, marinavimas, kepimas ant grotelių ar troškinimas – viskas įmanoma ir privaloma. Be to, keičiasi ir jautienos, kaip pagrindinio patiekalo suvokimas: jautiena vis dažniau bus naudojama salotoms, užkandžiams, vieno kąsnio sumuštinukams ir sriuboms. Kiti metai dedikuoti draugams ir šeimai, tad tendencijų prognozuotojai unisonu tvirtina, kad maisto iš sveikų produktų gaminimas taps pagrindiniu laisvalaikio praleidimo būdu, o namai – traukos centru“, – sako L. Semezevičius.

Kelios naujos mitybos tendencijos kitiems metams:

Lietuvoje užaugintų jaučių mėsa . Sveikos gyvensenos ir kokybiškos mėsos gerbėjai sulaukė savo laiko – 2017 m., anot maisto tendencijų prognozuotojų, bus itin svarbi mėsos kokybė, galvijo laikymo sąlygos ir mėsos kilmė, tad pirmenybė bus teikiama vietinio regiono produkcijai. Jautienos pasirinkimą, kaip baltymų ir geležies šaltinį, jau kelerius metus skatina mitybos ir sporto specialistai, tad nenuostabu, kad, lyginant su praėjusiais metais, jautienos Lietuvoje suvartojama net 25 proc. daugiau.

Ciberžolės renesansas . Gastronomai prognozuoja, kad šis Indijoje populiarus prieskonis kitais metais karaliaus virtuvėje, savo pasirinkimą grįsdami tuo, kad jau kelerius metus visame pasaulyje pastebimas didėjantis susidomėjimas joga ir Ajurveda. Kiekvienas, gaminantis namie, 2017 m. turėtų šį egzotišką prieskonį įtraukti į savo racioną.

Mažinti maisto švaistymą. Naujoji tūkstantmečio karta tiesiog pamišusi dėl pasaulio išgelbėjimo, tad maisto švaistymo mažinimas – vienas jų prioritetų. 2017 metais taps įprasta iš pirmo žvilgsnio nebenaudojamas maisto atliekas „prikelti naujam gyvenimui“: pvz., arbūzo žievės nevalgomą baltą dalį marinuoti ir naudoti garnyrui, išmetamą kalafioro kotą susmulkinti virtuviniu kombainu, pakepinti su sviestu ir naudoti vietoj kuskuso ar ryžių.

Archajinės kruopos . Ne vieno maisto apžvalgininko nuomone, šiais ir ateinančiais metais didės „pamirštų“ grūdų – sorų, miežių, bolivinės balandos, bulgur, avižų, grikių ir kt. – naudojimas maisto gamyboje. Tiesa, dauguma šių kruopų ir taip tradiciškai vartojamos lietuviškoje virtuvėje, tad didelio pokyčio čia nesitikima.

Neįprasti gėrimai. Nieko nestebina namuose spaudžiamos sultys, bet šiuolaikinės mados iškelia naujas ekskliuzyvines gėrimų rūšis, tokias kaip organiškas klevų vanduo, kaktusų vanduo, riboto tiražo beržų sula – sąrašą tęsti būtų galima ilgai, nes nuomonių, kas sveika ir egzotiška, yra daugybė. Kadangi naujoji Z karta vartoja mažiau alkoholio nei Y karta, šiais metais dominuos įvairūs nealkoholiniai kokteiliai.

Kokybė prieš išvaizdą. Vartotojai 2017 m. nebekreips dėmesio į daržovių ar vaisių išvaizdą – rinksis jas pagal skonį ir naudą organizmui. „Antram gyvenimui“ bus prikeltos „negražios“ – netaisyklingų formų, netipinių dydžių – ropės, pastarnokai ir žieminiai ridikai.

Biovela
2017 maisto tendencijos daržovės kruopos jautiena
Jei pastebėjote klaidą, pažymėkite reikalingą tekstą ir spauskite Ctrl+Enter, kad pranešti apie tai redakcijai.
Aš rekomenduoju
Rekomendacijų nėra

Komentarai

Komentarai skirti bendrauti ir aptarti įmonės ar renginio ypatybes, taip pat išsiaiškinti įdomius klausimus apie tai.

Įvykiai
Technologijų lyderė „Tele2“ pristatė kartu su fotografu Karoliu Januliu sukurtų nuotraukų parodą „Šimtmečio raidynas“. Iš paukščio skrydžio užfiksuoti šalies vaizdai, primenantys lietuviškosios abėcėlės raides – dovana Lietuvai Šimtmečio proga. „Lietuvos gamta ir senoji kalba yra tai, kuo mes kiekvienas didžiuojamės. Šimtmečio proga nusprendėme šiuos du dalykus sujungti, pasitelkdami fotografiją ir technologijas, o nuotraukas padovanoti – jomis kaip elektr...
Laisvalaikis
Lapkritį ypatingą poveikį turės Veneros planeta. Ji darys įtaką ne tik jaučiams, bet ir jų artimiesiems. Kuo dažniau būkite su artimaisiais, jie padės atsipalaiduoti ir įgauti naujų jėgų. Atstačius dvasinę pusiausvyrą bus lengviau spręsti šeimynines ir darbines problemas.  Neskubėkite, veikite sąmoningai. Lapkritį palankus metas padidinti savo pajamas. Norintiems atgauti dvasinę pusiausvyrą žvaigždės suteiks motyvacijos ir palankių galimybių. Tačiau neleis...
Laisvalaikis
Lapkritis avinams nusimato gana dinamiškas, todėl kuo daugiau ilsėkitės. Dabar palankus metas keliauti, ypač ilgesniam laikui. Atostogos padės atgauti jėgas. Jeigu neturite galimybės išvykti ilgesniam laikui, išnaudokite savaitgalius. Dabar palankus metas finansų ir asmeninio gyvenimo srityse. Suklydę nepasiduokite. Saulė, kuri įprastai Avinams pridaro problemų, lapkritį stengsis sugriauti jūsų planus, tad stenkitės būti pakankamai atidus ir atsargiai rink...
Įvykiai
Seimas pradėjo svarstyti socialinės apsaugos ir darbo ministro Lino Kukuraičio pristatytas Išmokų vaikams įstatymo pataisas, kuriomis siūloma nuo kitų metų pradžios vaiko pinigus už kiekvieną vaiką didinti nuo 30 iki 50 eurų. Teikiamos pataisomis taip pat siūloma suvienodinti išmokos dydį, kuri mokama vaikams, augantiems nepasiturinčiose ir gausiose šeimose, ir nepriklausomai nuo vaikų amžiaus kiekvienam vaikui skirti po 20 eurų priemoką. Tokiu atveju nepa...
Įvykiai
Lietuvoje kasmet įvyksta apie 2500–3000 eismo įvykių, kai susikerta transporto priemonių ir laukinių gyvūnų keliai. Vienas juodžiausių laikotarpių eismo dalyviams būna spalį, nes tada žvėrių migracijos sezonas pasiekia piką. Nors šalyje nemažai investuojama į specialias priemones vairuotojams apsaugoti nuo šių susidūrimų, tokie sprendimai gelbsti ne visada. Gyvūno elgesį sunku prognozuoti Tokių incidentų tikimybė ypač išauga tamsiuoju paros metu užmiesčio...
Sveikata
Širdis daužosi kaip pašėlusi, prakaitas teka upeliais, be realaus pagrindo kankina mirties baimė – tai pagrindiniai panikos priepuolių požymiai. Dauguma mano, jog šiuos priepuolius lemia fiziniai veiksniai ir gyvena baime, kad priepuolis pasikartos. Lara grįžo į savo gimtąjį miestą. Buvo pora laisvų savaičių laikui su draugais, šeima, ramybe, tačiau tas negeras jausmas viduje augo. Žiūrėdama televizorių Laura pajuto kylant karštį. Panika užvaldė merginos k...
Laisvalaikis
Nors vasara išlieka populiariausias atostogų laikas, kelionių pardavimai rodo, jog ribos tarp sezonų trinasi – vis daugiau poilsiautojų iš Lietuvos atostogų lagaminus kraunasi rudenį ar pavasarį. O savaitės, sutampančios su moksleivių rudens ar pavasario atostogomis, tampa ypač paklausios, mat, nepraleidžiant pamokų, šiluma piečiau esančiose šalyse galima mėgautis visa šeima. Pvz., Turkijoje poilsiautojų būna net iki lapkričio. Vis dėlto kelionių organizat...
Įvykiai
Pusryčius suvalgyk pats, pietus pasidalink su draugu, o vakarienę atiduok priešui sako kinų patarlė. Vis dėlto, siekiant maitintis sveikiau, svarbu ne tik papusryčiauti sočiai, bet ir tinkamai pasirinkti, ką ryte valgyti. Mitybos specialistės Vaidos Kurpienės teigimu, dažnas čia ir suklumpa. Tad ekspertė išskiria tris klaidas, kurias dauguma daro per pusryčius, ir paaiškina, kokie pusryčiai – išties vertingi. 1 klaida: saldūs pusryčiai Nors atrodytų, kad s...
Transportas
Užsitęsusi bobų vasara ir iki trumpų rankovių spalį vis dar leidžiančios išsirengti dienos ne juokais trikdo vairuotojus: kaip nepaskubėti šiemet „perauti“ savo automobilį žieminėmis padangomis? Atotrūkis tarp tam jau tinkamos temperatūros ankstyvą rytą ir šiltų dienų didina riziką, kad vairuotojai padangų keisti neskubės iki paskutinės sekundės, o jei staigiai atšals – tam bus visiškai nepasiruošę. Specialistai teigia, esminė klaida, kurią paprastai daro...