2017-ųjų maisto tendencijos: daržovės, kruopos ir jautiena

Lietuvių mitybos įpročiai vis dar atsilieka nuo pasaulinių tendencijų, tačiau specialistai pripažįsta, kad ir čia jau prigyja svetur paplitusios gastronominės mados – žmonės darosi drąsesni ir išrankesni, norima kokybiškų ir natūralių produktų. „Biovela Group“ maisto specialistas Lukas Semeževičius pabrėžia, kad Lietuvoje įsitvirtina Vakarų šalių požiūris, kai maistas – vėl tarsi vaistas ir šis požiūris atsispindi maisto tendencijų prognozuotojų įžvalgose bei mitybos specialistų rekomendacijose.

Pasaulinę maisto rinką šiais metais valdo dvi didžiosios tendencijos. Pirmoji jų – vietinės natūralios produkcijos iškilimas: prekybos centruose pirkėjai ieško šalyje užaugintų gyvulių mėsos, mažų vietos ūkininkų tiekiamų daržovių, prieskonių ir vaisių. Antroji – sveikatingumo linija, siekiant rinktis sveikus produktus, ribojant riebaus, saldaus ir sūraus maisto suvartojimą, įvairinant racioną. Taip pirkinių krepšelyje atsiduria „pamirštos“ kruopos, įvairios sėklos ir jautienos gaminiai. Praėjo laikai, kai žmonės masiškai ieškojo dirbtinių skonių ir aromatų bei tobulos formos gaminių – į gastronomijos sceną atkeliavo natūralūs skoniai ir iš pirmo žvilgsnio netaisyklingų formų produktai.

Pasak L. Semeževičiaus, nauja karta Z supranta maisto vertę ir vertina produktų kokybę bei natūralumą, kaip nė viena karta iki šiol, nes jiems maistas – sveikatos šaltinis. Todėl parduotuvėse itin paklausi mažo rūgštingumo, natūraliai savo sultyse brandinta ir pašaliniais ingredientais neapdorota jautiena, vietinių ūkininkų ekologiškai augintos daržovės ir sveiki pilno grūdo gaminiai.

„Pasaulio maisto tendencijų prognozuotojai 2016–2017 m. įprastą mitybą apverčia atvirkščiai ir tai, kas dar vakar atrodė neįprasta, kitais metais atrodys savaime suprantama. Pavyzdžiui, jeigu anksčiau jautiena buvo skirstoma tarsi į tris kategorijas – išpjova, kumpis ir kitos mėsos dalys, – kurių nevalia tarpusavyje maišyti, kitais metais bus beveik garbės reikalas išradingai paruošti visas jautienos dalis. Mėsos brandinimas, marinavimas, kepimas ant grotelių ar troškinimas – viskas įmanoma ir privaloma. Be to, keičiasi ir jautienos, kaip pagrindinio patiekalo suvokimas: jautiena vis dažniau bus naudojama salotoms, užkandžiams, vieno kąsnio sumuštinukams ir sriuboms. Kiti metai dedikuoti draugams ir šeimai, tad tendencijų prognozuotojai unisonu tvirtina, kad maisto iš sveikų produktų gaminimas taps pagrindiniu laisvalaikio praleidimo būdu, o namai – traukos centru“, – sako L. Semezevičius.

Kelios naujos mitybos tendencijos kitiems metams:

Lietuvoje užaugintų jaučių mėsa . Sveikos gyvensenos ir kokybiškos mėsos gerbėjai sulaukė savo laiko – 2017 m., anot maisto tendencijų prognozuotojų, bus itin svarbi mėsos kokybė, galvijo laikymo sąlygos ir mėsos kilmė, tad pirmenybė bus teikiama vietinio regiono produkcijai. Jautienos pasirinkimą, kaip baltymų ir geležies šaltinį, jau kelerius metus skatina mitybos ir sporto specialistai, tad nenuostabu, kad, lyginant su praėjusiais metais, jautienos Lietuvoje suvartojama net 25 proc. daugiau.

Ciberžolės renesansas . Gastronomai prognozuoja, kad šis Indijoje populiarus prieskonis kitais metais karaliaus virtuvėje, savo pasirinkimą grįsdami tuo, kad jau kelerius metus visame pasaulyje pastebimas didėjantis susidomėjimas joga ir Ajurveda. Kiekvienas, gaminantis namie, 2017 m. turėtų šį egzotišką prieskonį įtraukti į savo racioną.

Mažinti maisto švaistymą. Naujoji tūkstantmečio karta tiesiog pamišusi dėl pasaulio išgelbėjimo, tad maisto švaistymo mažinimas – vienas jų prioritetų. 2017 metais taps įprasta iš pirmo žvilgsnio nebenaudojamas maisto atliekas „prikelti naujam gyvenimui“: pvz., arbūzo žievės nevalgomą baltą dalį marinuoti ir naudoti garnyrui, išmetamą kalafioro kotą susmulkinti virtuviniu kombainu, pakepinti su sviestu ir naudoti vietoj kuskuso ar ryžių.

Archajinės kruopos . Ne vieno maisto apžvalgininko nuomone, šiais ir ateinančiais metais didės „pamirštų“ grūdų – sorų, miežių, bolivinės balandos, bulgur, avižų, grikių ir kt. – naudojimas maisto gamyboje. Tiesa, dauguma šių kruopų ir taip tradiciškai vartojamos lietuviškoje virtuvėje, tad didelio pokyčio čia nesitikima.

Neįprasti gėrimai. Nieko nestebina namuose spaudžiamos sultys, bet šiuolaikinės mados iškelia naujas ekskliuzyvines gėrimų rūšis, tokias kaip organiškas klevų vanduo, kaktusų vanduo, riboto tiražo beržų sula – sąrašą tęsti būtų galima ilgai, nes nuomonių, kas sveika ir egzotiška, yra daugybė. Kadangi naujoji Z karta vartoja mažiau alkoholio nei Y karta, šiais metais dominuos įvairūs nealkoholiniai kokteiliai.

Kokybė prieš išvaizdą. Vartotojai 2017 m. nebekreips dėmesio į daržovių ar vaisių išvaizdą – rinksis jas pagal skonį ir naudą organizmui. „Antram gyvenimui“ bus prikeltos „negražios“ – netaisyklingų formų, netipinių dydžių – ropės, pastarnokai ir žieminiai ridikai.

Biovela
2017 maisto tendencijos daržovės kruopos jautiena
Jei pastebėjote klaidą, pažymėkite reikalingą tekstą ir spauskite Ctrl+Enter, kad pranešti apie tai redakcijai.
Aš rekomenduoju
Rekomendacijų nėra

Komentarai

Komentarai skirti bendrauti ir aptarti įmonės ar renginio ypatybes, taip pat išsiaiškinti įdomius klausimus apie tai.

Sportas
Bėgimas – vienas paprasčiausių ir efektyviausių kardio treniruotės variantų. Nėra nieko geriau už jausmą, kai bėgdamas lieji susikaupusią energiją ir tarsi „išsivalai“ nuo neigiamų minčių bei per dieną patiriamo streso. Deja, bėgimo takelis laikui bėgant gali virsti itin atgrasiu ir nuobodulį keliančiu užsiėmimu. Todėl tam, kad treniruotė sporto klube taptų ne tik įdomesne, bet ir efektyvesne, sporto treneriai siūlo keletą būdų kardio treniruotei paįvairin...
Nuotraukų galerija
„Buvo kažkas wow!!! Sunku surasti žodžius apibūdinti visam jausmų kratiniui: ir euforija, ir džiaugsmas, ir didelis dėkingumas kiekvienam, kad tai įvyko! Ir noras vėl imtis kažko naujo: dirbti, dirbti, dirbti, - po sekmadienio vakarą Trakų pilyje nugriaudėjusio koncerto įspūdžiais dalijosi dainininkė Monika Linkytė. -Gal suprasiu rytoj, kad tai įvyko? Kol kas atrodo - neįtikėtina!“. Panašiai jautėsi ir daugelis beveik dvi valandas trukusio koncerto svečių....
Laisvalaikis
Fejeverkus išrado kinų dvasininkas Li Tianas. Fejeverkai ir šaunamieji ginklai pradėti gaminti, kai išrastas parakas. Naudodami paprasčiausias petardas, Tangų dinastijos laikais kinai leisdavo fejeverkus, tam, kad atbaidytų demonus ir piktąsias dvasias. Pirmieji fejeverkai buvo bambukas pripildytas salietra, medžio anglimis ir siera. Toks „sprogstamasis bambukas“ „atbaidydavo“ epidemijas ir blogą orą. Dabar fejeverkai visame pasaulyje naudojami paminint re...
Sveikata
Prasidėjęs grybavimo sezonas jau vilioja grybų mėgėjus į miškus. Nors dėl karščių gausaus grybų derliaus nesitikima, specialistai perspėja, kad rimtoms sveikatos problemoms sukelti užtenka ir vieno nerinkamo grybo. Apsinuodijimų kontrolės ir informacijos biuro duomenimis, praėjusiais metais visoje šalyje dėl apsinuodijimo grybais į ligonines buvo paguldyta beveik pusšimtis gyventojų, nustatytas vienas mirties atvejis. Pasak specialistų, daugeliu atvejų pad...
Kultūra
Laidojimo apeigos senos kaip pasaulis. Jau pirmykščiai žmonės laidojo mirusiuosius. Esama užuominų, kad jau žiloje senovėje tikėta pomirtiniu gyvenimu. Toks požiūris nėra be pagrindo. Buvo tikimasi, jog velioniai prisikels. Todėl suprantama, kad su velioniu laidojami ir daiktai, jų galėjo prireikti po mirties. Ši tradicija gyvavo Senovėje ir ankstyvaisiais viduramžiais. Tiltas į kitą pasaulį Senosiose Šiaurės ir Vakarų Europos religijose gamta, ypač gamt...
Įvykiai
Kaip ir kiekvienais metais, pirmąjį rudens savaitgalį Vilnių išjudins didžiausias miesto festivalis „Sostinės dienos“. Netrukus bus paskelbta visa renginių programa, iš kurios aiškėja itin džiugi žinia – organizatoriams pavyko pasikviesti garsiąją britų grupę „Everything Everything“. 2007 m. susikūrusi ir jau eilę metų didžiausiuose pasaulio muzikos festivaliuose, tokiuose kaip „Glastonbury“ Didžiojoje Britanijoje, „Sziget“ Vengrijoje, Hamburgo „Dockville...
Laisvalaikis
Rugpjūtį į jūsų pusę stos ne tik Venera, bet ir Merkurijus. Todėl šis mėnuo gali būti sėkmingiausias. Palanku spręsti tiek asmenines, tiek su darbu susijusias problemas. Tai gali būti sunku, ne kiekviena situacija bus lengvai suprantama, neskubėkite priimti sprendimų. Nekurstykite konfliktų, nesipykite su artimaisiais. Konflikto metu geriausia išlikti ramiam arba paprasčiausiai nusileisti. Nebijokite pasirodyti silpnas. Spręsite konfliktą emocijoms nuslūgu...
Foto
Vakar režisierė Lina Lužytė baigė filmuoti savo antrąjį pilnametražį vaidybinį filmą „Pilis“. Filmas pasakoja jautrią iš Lietuvos į Airiją emigravusių Monikos, jos mamos Jolantos ir močiutės istoriją. Trylikametės Monikos aistra ir ryžtas siekti svajonės pakeis visų trijų moterų gyvenimus svetimoje šalyje. „Pilis“ – tai pirmasis Lietuvos ir Airijos bendros gamybos filmas, kurį vykdo Lietuvos kino gamybos kompanija „Artbox“ ir Airijos kino gamybos kompanija...
Laisvalaikis
Vandeniams rugpjūtis nusimato spalvingas ir nepamištamas, žvaigždės žada naujus laimėjimus. Saulė atsidurs palankioje pozicijoje, todėl pagaliau įsigysite ilgai lauktą pirkinį. Būkite altruistiškas. Lietuvių liaudies išmintis byloja: "Už gera atsilyginama geru". Pritaikykite gyvenime ir kitas liaudies patarles. Leiskite laiką su draugais ir artimaisiais, būkite gamtoje. Susimąstykite apie savo elgesį, galbūt norėtumėte ką nors jame pakeisti? Nekurstykite k...